Viktigt med IT redan i tidig ålder

Skarpa inlägg varje dag

Att datorer styr den här världen finns det inget tvivel om. Du klarar dig inte utan elektroniska hjälpmedel och teknologiska lösningar. Både arbete, studier och fritid har totalt förändrats med internet och allt som hänger ihop med det. Därför är det också viktigt att vänja barnen redan från en tidig ålder med IT. Lär dem hur det fungerar så att de är väl förberedda för framtiden. 

Till och med småbarn klarar av att göra många saker med en platta eller mobiltelefon. De drar sitt lilla finger för att byta video, höjer volymen och vet exakt vad de håller på med. Det är den elektroniska generationen, för dem är det helt normalt med alla dessa hjälpmedel. Ibland kan det nästan kännas jobbigt för de äldre, eftersom det fortfarande är en relativt ny sak. För bara 40 år sedan var allting helt annorlunda. 

Omfatta den nya livsstilen

Nu är det inte bara unga som behöver kunna det där med datorer. Det är något som alla har nytta av. Inte bara på jobbet utan även för allting annat du gör här i livet. Många kan grunderna, men har inte gått mycket längre. Och beroende på vilken skola du gått i så kanske du inte ens har många av de grundläggande kunskaperna när det kommer till olika mjukvaror. Men det är inte hela världen för du kan alltid lära dig. Många har blivit hjälpta av https://www.aktiv.se/

Att gå en kurs eller två kan ge dig det där lilla extra. Många av dagens program och applikationer är lätta att bruka. De är användarvänliga, vilket är en del av vad du betalar för. De har utvecklats för vanliga människor. Men det innebär inte att du behöver nöja dig med grunderna. Genom att gå ytterligare ett steg kan helt nya möjligheter öppna sig för dig. Se mer på https://www.aktiv.se/utbildning-excel-avancerad-databaser/

Vikten av IT

Utan internet stannar världen av. Idag lägger företag ner stora pengar på att alltid vara uppkopplade. De väljer lösningar som kan garantera upp-tid som det kallas. För dem kan det vara dyrt om något inte fungerar. Bara en minut eller två utan internat kan ställa till med stor skada. Som privatperson kanske du inte känner att det är lika viktigt, men helt klart har elektroniken påverkat dig. 

Tänk bara på hur kommunikationen med familj och vänner har förändrats. Idag kan du hålla kontakten på ett aktivt och involverat sätt. Utan att behöva vänta flera dagar på att ett brev ska komma fram. Med bara ett klick kan du dela med dig av din vardag eller prata med någon som bor på andra sidan jordklotet. 

Det är därför ganska uppenbart att du kan leva om inte ett bättre så i alla fall ett enklare och roligare liv om du kan IT. De vanligaste applikationerna som folk möter idag, förutom sociala medier, är troligtvis Microsoft Office-paketet. Här har du i princip allt du behöver, från snygga Power Point presentationer till ordbehandlingsprogram och kalkyleringsark. Genom att börja från en tidig ålder kan du vara riktigt skicklig när det är dags att börja arbeta. Barnen måste lära sig Word och Excel

Digitaliseringen fortsätter att gå framåt

Ingen förnekar det faktum att IT är viktigt. Om du kan bara lite grand om datorer och applikationer så kan du gå långt. Men om du lär dig ännu mer så har du större chanser att få ett bra jobb. Kanske inte inom IT direkt. Det finns så mycket annat att lära sig, som kan ge dig ett försprång när du söker arbete. Sveriges Radio ger mer information med digitala hjälpmedel. 

Många arbetsgivare väljer också att satsa på en eller flera anställda. Om du är värdefull som medarbetare och de är säkra på att du kommer att stanna kvar kan de ge dig en vidareutbildning som kommer att ge dig det där lilla extra. Det är inte alltid som så mycket behövs för att kvaliteten och nivån på dina arbetsinsatser kommer att höjas. Om du jobbar med något speciellt kanske du kan gå en utbildning för just den applikationen eller systemet. 

IT med modersmjölken

Det finns idag utbildningar eller kurser även för små barn. Ibland är de inkorporerade i skolan. Barnen får lära sig om IT genom att leka. Hela konceptet blir till en naturlig sak för dem. Framför allt har de något att bygga på. Vartefter de växer kan de sedan fylla på sina kunskaper. Nu för tiden är det vanligt att läxor, projekt och annat skolarbete läggs på datorer. Många skolor ger sina elever en dator som de kan använda under sin utbildning. 

Allt detta är inte bara för att det är roligt med datorer. Det handlar inte om att kunna spela spel eller annat som de redan är experter på. Istället lägger det grunden för arbetslivet. Utan en grundläggande kunskap om datorer, IT, applikationer och system kan det vara svårt att klara sig. Vill du ha ett bra jobb så gäller det att vara duktig. Det minsta du kan göra är att lära dig IT redan innan du slutar skolan. 

En elektronisk värld

Det är inte alla företag som jobbar direkt med datorer eller IT. Men även en hantverkare måste ha sin hemsida uppe och väl fungerande. Bokföring, fakturering och kundkontakter sker vanligtvis via nätet eller datorer. Så oavsett vad du jobbar med så är elektroniska enheter något som du måste kunna. Det är enklare för dig själv om du tar dig tid att förstå dem ordentligt.

No Comments

Add your comment