Taxibolag som erbjuder färdtjänst

Skarpa inlägg varje dag

Att åka taxi är ibland det enda sättet för äldre att komma sig ut från hemmet. Med färdtjänst kan de åka till både doktorn och syföreningen, eller vad de än har på programmet. De kan fortsätta att ha ett aktivt liv trots att kroppen är gammal och skröplig. Det samma gäller för de som är handikappade av olika anledningar och som därför inte så lätt kan åka runt med offentlig transport. Hela deras tillvaro är beroende av att de kan få transport till en rimlig penning.

21-5-aka-taxiMen även många inom affärsvärlden väljer att ta en taxi dit de ska, vare sig det handlar om ett viktigt möte eller en tur till flygplatsen. Speciellt nu för tiden när det är både dyrt och ganska komplicerat att ta med sig sin egen bil och parkera den runt om i de större städerna. Man vill begränsa biltrafiken, vilket i sin tur leder till ett större behov av taxibilar.

Problemet med färdtjänst

Flera taxibolag har avtal och kan därmed erbjuda färdtjänst till de som har behov. Många åker färdtjänst till och från jobbet varje dag, det är ett sätt för dem att hålla sig aktiva i arbetslivet även när kroppen eller sinnet sviker dem. Man betalar en liten slant, men det är det väl värt att kunna göra allt det man önskar. För dessa personer, och även många äldre, är taxin en livboj som räddar dem från ett liv instängt i hemmet med allt vad det innebär. Taxi 020 är ett stort taxibolag i Stockholm med mycket goda rekommendationer från sina kunder.

Ett av de problem som ett antal taxibolag nämnt är dock att det inte lönar sig för dem att ta färdtjänstkörningar. Den ersättning de får är ganska låg, och om de använder taxin till att köra färdtjänstkunder så kan de inte ta andra kunder som betalar bra mycket mer för privilegiet. Detta har tyvärr lett till flera avbokningar och väntetider för de som har bokat färdtjänst, eller som har rätt till det. En del, speciellt de som är lite äldre, känner att pressen är stor på att stanna hemma. De vågar inte ge sig ut och riskera att behöva stå i en timme och vänta på en bil som inte kommer.

Naturligtvis kan detta vara undantag och många chaufförer gör sitt bästa för att ta hand om de klienter som har behov av färdtjänst. Taxi 020 är nu “hela Sveriges taxi”, här kan du läsa mer om vad det innebär. Men för många som redan är rädda för att ta sig ut på vift så kan en dålig erfarenhet göra att de tvekar ganska länge efteråt. Och alla vet hur viktigt det är att hålla sig aktiv och träffa folk, speciellt när man börjar bli lite till åren.

Vikten av färdtjänst

Sverige är en så kallad välfärdsstat där skatterna är mycket höga, men tjänsterna också är relativt många. Färdtjänst är något som många människor har rätt till, och som också lönar sig för samhället. Ju mer aktiva de äldre är, desto friskare håller de sig. Unga, handikappade personer som kan arbeta och försörja sig själva behöver inte leva på bidrag, och även för dem så får livet en högre kvalitet vilket gör dem sundare. Sveriges Radio rapporterar i det här inslaget om hur många taxibolag erbjuder färdtjänst.

Detta innebär att färdtjänst inte är något som ska förhandlas bort eller minska, snarare tvärtom. Om alls möjligt så skulle fler personer få en chans med hjälp till transport. Detta kanske inte är möjligt, för det kostar ju trots allt en hel del pengar med denna tjänst, men det är viktigt att den fungerar som den ska. Gamla människor ska inte få stå och vänta eller bli överhoppade bara för att de inte betalar full taxa. Samtidigt så måste ju också taxibolagen och dess chaufförer kunna tjäna sitt levebröd. Det gäller alltså att hitta en balans, där alla får det som de har rätt till. Med fortsatta förhandlingar och avtal kanske man komma fram till en lösning där alla är någorlunda nöjda så att vardagen flyter på som den ska för alla. Flera taxibolag erbjuder idag färdtjänst, vilket gör att tjänsten hålls vid liv. Om ersättningen är bättre kanske detta nummer skulle öka.

No Comments

Add your comment