Stort intresse för franchiseföretagande

Skarpa inlägg varje dag

404-6-1-franchising-egen-verksamhet

Intresset för att driva egen verksamhet rent allmänt har ökat. Allt fler prövar på detta intressanta sätt att tjäna pengar på. En del startar upp med helt nya koncept, något som de själva har kommit fram till. Eller kanske något som de är riktigt bra på, och som det finns en marknad för. Andra väljer en bana med franchising, som är ett helt annorlunda sätt att vara egen företagare. Minst lika roligt och belönande, men med en liten extra knorr på sig.

Med franchising så lånar du någon annans koncept eller ide’. Du bygger upp din verksamhet runt något som redan existerar, och som har visat sig fungera. Detta ger dig en fördel eftersom det ibland kan vara tungt att övertyga folk om att det du har att erbjuda är bra. Samtidigt så är du bunden till det ursprungliga företaget och måste följa deras riktlinjer. Här kan det dock variera eftersom alla avtal är olika.

Fatta ett bra beslut

Innan du sätter igång med vilken som helst verksamhet bör du se till att ha all information klar för dig. Läs så mycket som möjligt om hur affärsvärlden fungerar och vilka motgångar du kan förväntas möta. Men det är också bra att höra vad andra har att säga om det positiva med att vara egen. Den listan brukar vara mycket längre än de problem som du kanske, eller kanske inte, träffar på. Franchise fördelar och nackdelar är bra att ta del av för att kunna göra ett välgenomtänkt val.

För i början är det ofta en hel del hårt arbete som väntar dig. Det är inte bara att öppna dörren för kunderna och sätta igång med arbetet. Istället måste du registrera ditt företag och ansöka om olika tillstånd. Skaffa lokaler och se till att de är i ett gott skick. Kanske intervjua sökande för olika anställningar, hitta en bra revisor, och så vidare. Allt detta kan vara jobbigt men samtidigt tillfredsställande. För du siktar på att jobba för dig själv, att satsa på din egen karriär och komma igång med något alldeles speciellt. Franchisetorget har all information om hur det är att driva franchise i Sverige.

404-6-2-eget-foretag-franchise

Ta steget fullt ut

Du kanske drömt i många år om att öppna eget företag. Det har verkat allt för svårt, eller så har du inte någon speciell inriktning du vill följa. Med franchising så slipper du fundera så mycket. Du väljer bara något som verkar intressant och går sedan in för det. Några välkända exempel på hur det fungerar är Pressbyrån eller McDonalds. I och med att de redan är väl etablerade i samhället så blir det inte lika svårt att komma igång. Veckans Affärer rapporterar i en artikel om fördelar och nackdelar med franchise.

Även om du måste följa de riktlinjer som ägaren till konceptet ger dig så har du ändå stora möjligheter att göra det till något personligt. Det är ditt företag. Du har ansvaret, men också prospektet att lyckas riktigt rejält. För när du är anställd så är du mer begränsad. Det finns avtal och lönetak som hindrar dig i dina framsteg. Hela tiden så måste du svara till någon annan.

Detta är naturligtvis inte helt fel, men för många så är friheten som egen företagare något som verkligen lockar. Du kan utvecklas och växa till på ett helt nytt sätt. Det finns oanade möjligheter för den som vågar satsa på sig själv. Skaraborgs Allehanda skriver i en artikel om hur det finns stort intresse av att driva franchiseföretag.

Jobba för dig själv

Innan du tagit steget fullt ut och blivit egen företagare så vet du egentligen inte helt säkert vad du klarar av. Många har insett vilken enorm potential de faktiskt har och detta har gett dem en säkerhet och självförtroende som aldrig förr. Det är nämligen helt annorlunda att jobba för dig själv mot att vara anställd.

Till att börja med så hänger allt på dig. Du kan inte gå hem på fredagseftermiddagen och hoppas att allt har ordnat sig till måndagen. Om du själv inte tar hand om något så förblir det hängandes i luften. Ingen annan bryr sig, så att säga. Detta är både ett stort ansvar men samtidigt en utmaning. Det tvingar dig att växa och bli bättre på vad du driver med. Ett fantastiskt tillfälle att utnyttja allt det du har inom dig och verkligen blomstra. Göteborgs-Posten skriver i den här artikeln om hur företagare ser många fördelar med att driva egen verksamhet.

Fördelar med att vara egen företagare

Listan över det som är positivt med att driva egen verksamhet kan bli ganska lång. En del ångrar bara att de inte startade upp tidigare, att de väntade så länge på att kasta sig ut i världen som egen företagare. Andra har provat på det men funnit att det inte passade dem, även om denna grupp är mycket mindre än den tidigare.

Det viktiga är ändå att veta vad du vill göra med ditt liv. Hur du vill att det ska se ut fem, tio år fram i tiden. Egen verksamhet kan vara första steget till en stor förändring där du satsar mer på dig själv. Detta är extra tydligt när din verksamhet är baserat på något du själv tycker om. För de som lyckas förvandla sin hobby till en lönsam verksamhet är ju hela dagen fylld av något de älskar.

Ett balanserat liv med egen verksamhet

Men även de som kommer igång på andra sätt, kanske med franchising, så innebär eget företag en annorlunda livsstil. Du kanske jobbar mot mer fritid, när företaget är så pass solitt och stort att du kan tillåta dig att vara ledig mer. Antingen genom att det alstrar tillräckligt med pengar på en deltidsinsats, eller genom att du nu kan anställa personal att ta hand om ruljangsen.

404-6-3-starta-eget-franchisin

Andra tycker att jobbet är det viktigaste, men vill att det ska löna sig mer att arbeta. När du har ditt eget företag är ansvaret helt och hållet ditt eget. Detta kan kännas tungt eller svårt ibland. Men vinsten är också helt och hållet din, såvida du inte har en partner. Det går att tjäna ganska mycket pengar som egen företagare, vilket inte alltid är så lätt som anställd.

Det är alltså inte så konstigt att intresset för franchising har ökat. Allt fler tänker över saken och bestämmer sig för att det är värt investeringen. Även om det innebär en hel del hårt arbete i starten så vet de att med tiden så kommer det att bli lättare. Och redan från början känner så gott som alla en djup tillfredställelse att de äntligen gör något speciellt för sig själva.

No Comments

Add your comment