Skapa speciell atmosfär med spotlightskenor

Skarpa inlägg varje dag

Vem gillar inte en mysig atmosfär där hemma? Där alla trivs och du känner dig riktigt avslappnad. Det finns mycket du kan göra för att skapa en miljö som är inbjudande och trivsam. Bekväma möbler, trevliga textilier, sköna kuddar och mjuka mattor. Men få saker är så viktiga som belysningen. 

Med en lampa eller två kan du förvandla ett helt vanligt rum till en oas. Du kan få en sådan atmosfär att alla bara undrar hur du gjort det. Något som verkligen kan göra stor skillnad är spotlightsskenor. Gärna i kombination med andra former av lampor, så att du alltid kan ha de rätta delarna av rummet upplysta. 

Vad önskar du för atmosfär?

Alla har inte samma sak eller behov. Du kanske vill ha en viss atmosfär hemma, men det betyder inte att grannens val är helt fel. Det gäller att tänka efter innan du inreder, att vara på det klara med vad du vill åstadkomma. Först då kan du skaffa de rätta lamporna och andra inredningsdetaljer. Rätt atmosfär med många spotlights

Det kan hjälpa att gå till en sajt och se vad du har för alternativ. Läs på lite om olika lampor och vilket sorts ljus de ger. Sedan kan du också trolla lite grand med glödlamporna. Varmt eller kallt ljus, samt hur starka de är. Det kan vara stor skillnad på atmosfären om du bara byter ut glödlampan. Fråga gärna om råd ifall du undrar över något eller om du inte är helt säker på vad du vill ha. Se vad du kan göra med rätt belysning: https://www.ljusbutik.se/sv/articles/137/downlights-infallda

Sedan måste du ju inte ha likadant i alla rum. Du kan, till exempel, skapa en viss stämning i sovrummet. Där ska det vara svalt, lite mörkare och göra det enkelt att sova gott. Men det kan innebära bra mycket, beroende på om du är romantiskt, minimalistiskt eller modern i din stil. Om du är modern här kanske du vill vara mer mysig eller romantisk i vardagsrummet. Välj de lampor som kan förstärka den känsla du vill skapa. 

Hur många lampor behöver jag?

Det är vanligt att ha en taklampa, för att sedan komplettera med lite mindre ljuskällor. Vanligtvis så behöver du bra mycket fler lampor än du tror till att börja med. Inte för att du ska tända dem allihop på samma gång. Utan för att du ska kunna välja vilken atmosfär du vill ha. När som helst på dygnet. 

Ibland kan du behöva lite starkare ljus, om du ska göra något som kräver att du ser ordentligt. Men i samma rum kanske du vill sitta och se på TV, eller göra något annat där det inte alls är viktigt med så mycket ljus. Samma rum, flera lampor, och många valmöjligheter. Det är det allra bästa. Expressen ger råd om hur du kan använda spotlights skenor. 

Det är viktigt att du inte får ljuset i ögonen, oavsett var i rummet du befinner dig. Så välj även skärmarna eller glödlamporna med omsorg. Många moderna lampor går att rikta dit du vill ha dem. Du kan dra ner olika taklampor så att de kommer högre eller lägre från taket. Spotlightsskenor kan riktas så att du har ljus i alla riktningar, och så vidare. 

Mycket roligt med lampor

Svenska folket älskar sina lampor. Kanske för att det är mörkt en sådan stor del av året. Du behöver få in lite ljus i stugan. Det kända ordspråket säger det så väl. Tänd en lampa istället för att förbanna mörkret. Förutom att få tillräckligt med lyse så är mysfaktorn viktig för de flesta. Det är ett sätt att slappna av efter jobbet. Njuta av en ledig eftermiddag i soffan eller badkaret. Stearinljus är alltid rätt, men om du har en bas av bra lampor så kommer du ännu längre. 

Förutom att du behöver ljus så är det även en estetisk faktor. Lampor kan vara som pricken över i:et när du inreder ett rum. Den där skärmen kan binda samman olika nyanser eller material på ett sätt som ger dig en helhet. Ett rum där allting hör samman utan att vara likadant. Du kan markera din personliga stil och smak med de lampor du väljer. Det är egentligen ingen ände på vad du kan åstadkomma med dina ljuskällor. Med alternativa lampor kan spotlights skenor skapa en annorlunda atmosfär. 

Var ska lampan stå?

Du behöver ofta ett diffust ljus, som lyser upp stora delar av rummet. De flesta rum används till flera olika saker och ibland måste du bara kunna se ordentligt. Men de här starka ljusen kan bli allt för hårda när du gör andra saker. Då är det bra med några alternativ som du kan tända vid behov. Ett bra exempel är badrummet. När du sminkar eller rakar dig behöver du verkligen se ordentligt. Men när du ligger i badkaret och myser så vill du inte ha en lampa rätt i ögonen. 

Sedan är det vanligt att flera personer vistas i samma rum, men håller på med olika saker. Om du vill läsa en bok medan frugan ser på TV så kan en golvlampa med riktad skärm vara till hjälp. Kanske en bordlampa som lyser direkt på vad har för handen. Genom att tänka igenom hur du använder de olika rummen blir det enklare att skaffa rätt lampor. Så kan du ju komplettera med en ny lampa vid behov, det ger alltid rummet ett lyft. Med snygga lampor kan du poängtera vem du är och vad du tycker om. 

No Comments

Add your comment