Renovering av balkonger

Skarpa inlägg varje dag

Man byggde många hus i Sverige under den senare halvdelen av 1900-talet. Speciellt åren efter kriget var det en byggspurt, det var många som skulle få egen lägenhet. De byggnaderna har nu blivit gamla och man måste åtgärda en hel del saker. Många av de gamla balkongerna är också ganska små, man kan inte använda dem till mycket.

MA367-gammal fin balkongNu för tiden byggs nästan alla hus med balkong, det är populärt även i villor. De flesta tycker om att utnyttja sin balkong under de varma sommarmånaderna för att sitta ute och fika eller sola. När man funder på vad kostar en balkongrenovering tar man i beräkning vad man ska använda balkongen till. En del vill nämligen kunna utnyttja den lite längre, en bra bit in på hösten och kanske även under vintern. Då kan man behöva glasa in balkongen, för att verkligen utnyttja den ytan.

När man ställer frågan Vad kostar en balkongrenovering? finns det flera faktorer som spelar in. Inte bara om det ska vara glas eller inte, även om detta är en vanlig fråga. Men en hel del beror även på hur sliten balkongen är och vad som behöver bytas ut. Speciellt på 1940-talet använde man sig av betong som inte håller dagens standard. Det var en bristvara och man gjorde vad man kunde. Själva stommen i många balkonger från den tiden har också börjat rosta, vilket kan vara en fara för alla i huset.

Innan man svarar på Vad kostar en balkongrenovering? tar man därför ofta prover för att se hur stora skadorna är. Om det behövs kan man gjuta en ny betongplatta, enligt dagens säkerhetsföreskrifter och kvalitet. Men om allt ser bra ut, kan det räcka med en ytlig behandling. Man skrapar bort gammal puts och lägger ny, räcket skrapas och målas, och man behandlar ytan på balkonggolvet. Balkongen blir som ny, vare sig man väljer att glasa in den eller inte.

Andra väljer att utöka balkongen, för att alla ska få plats på den. Det är inte bara en plats för att mata fåglarna utan man vill kunna utnyttja den så mycket som möjligt för att sitta ute. Då kan det bli lite dyrare med vad kostar en balkongrenovering. Inte lika mycket som när man bygger helt nytt, men lite mer än bara en ytrenovering. Man brukar räkna med att en vanlig renovering ligger runt 15 000 kronor, med en hel del marginaler upp och ner. Slutsumman beror även på vilken typ av material och färg man väljer.

No Comments

Add your comment