Planering av en uteplats

Skarpa inlägg varje dag

Många kontor och bostadsrättsföreningar ställer i ordning en liten uteplats. Det kan vara ett ställe där man kan sitta och fika, en del använder den för att gå ut och röka. Har man många barn i området kanske man satsar på en lekplats i samband med uteplatsen, gärma med fallskyddsmattor.

MA86-lekplatsDet finns ett stort urval av utemöbler för offentlig miljö. Innan man inskaffar dessa brukar man ta sig en fundering på vem som kommer att använda dem, och hur man ska ställa dem. Om det är många familjer som tycker om att ha en liten picnic, till exempel, kan ett set med bänkar och bord vara ett lämpligt val. Här kan flera små personer få plats tillsammans och det är lätt att ställa mat och dryck inom räckhåll.

När man tycker om att sitta och prata tillsammans med arbetskamraterna ute, kan en soffgrupp vara ett bra alternativ. Många utemöbler för offentlig miljö ställs ut just för att man ska kunna umgås. Andra gånger kan det mer vara fråga om ett ställe där man kan vila sig under en promenad, eller där man kan sitta och njuta av omgivningarna.

Alla lekplatser idag måste uppfylla vissa säkerhetskrav. Fallskyddsmattor, sand eller annat stötdämpande material läggs under redskapen så barnen inte skadar sig. Det brukar inte vara en fråga om ifall de ramlar ner, utan när de gör det. Man brukar säga att det är en del av leken, men det viktiga är att se till att barnen är skyddade.

Vilket underlag man väljer på en lekplats beror också på vem som bor i området. Det är lättare för rullstolar att ta sig fram om man har fallskyddsmattor istället för sand. Om man undrar hur man kan göra en lekplats mer tillgänglig för barn och vuxna med olika handikapp kan man alltid kontakta de respektive föreningar som finns. Man ställer gärna utemöbler för offentlig miljö på strategiska platser som är lätt tillgängliga för alla. Har man en lekplats är det naturligt att ställa ut lite bänkar och soffor för de vuxna att sitta på medan barnen leker. Även lite äldre personer brukar tycka om att sitta i närheten och iaktta all liv och rörelse.

Fallskyddsmattor ger inte bara en säker lekplats, de är även lätta att underhålla. Det samma gäller för många av de utemöbler för offentlig miljö som finns på marknaden idag. Trevliga färger, skön design och lätta att hålla rena och fina gör dem till ett perfekt val.

No Comments

Add your comment