Olika typer av brandsäkra dokumentskåp

Skarpa inlägg varje dag

Det finns flera varianter på dokumentskåp på marknaden, både när det kommer till storlek och brandsäkerhet. Hur mycket man måste lägga ut på ett bra skåp beror lite på vad man ska förvara i det. Tack vare att de flesta brandsäkra dokumentskåp som säljs idag har en säkerhetsmärkning är det mycket lättare för konsumenter att välja rätt skåp.

MA16-patronerVanligtvis så är brandsäkra dokumentskåp också stöldskyddade. Det kan antingen vara stöldfördröjande skåp, som inte är så starka men ända gör det svårt för en tjuv att ta sig in i det. Andra skåp är mycket väl utrustade för att stå emot ett inbrott, de är stöldskyddsskåp. De kanske inte har samma grad av stöldskydd som ett kassaskåp, men räcker gott och väl för att skydda normala dokument. På samma sätt finns det olika grader av brandsäkra dokumentskåp.

Vanligtvis hinnar man stoppa en eldsvåda innan den blivit allt för stor. De flesta kontor, och även privat hem, har idag brandvarnare och alarm. Det tar inte många minuter innan brandkåren har ingripit. Genom att man snabbt hindrar elden från att spridas är det större chans att man kan rädda sina egendomar från det värsta. Men det är inte bara elden som är farlig, värme kan förstöra dokument redan vid drygt 170 grader. En eldsvåda når ofta upp till flera hundra grader, så man bör välja ett bra skåp.

När man testar brandsäkra dokumentskåp hettar man upp dem till cirka 1000 grader. Detta ger en ganska bra garanti för att pappren som ligger inuti inte ska bli förstörda eller helt enkelt oläsliga vid en vanlig eldsvåda. Det finns olika brandsäkra dokumentskåp som motstår eld och värme i en eller två timmar, man brukar använda märkningen P60 eller P120. P står för papper och siffrorna för antal minuter man är säkrad för. Detta är det vanligaste, men man kan även hitta brandsäkra dokumentskåp med annorlunda märkning.

Genom att välja certifierade, brandsäkra dokumentskåp skyddar man inte bara viktiga dokument. Trots att det inte har ett fullt skydd mot ett eventuellt inbrott ger försäkringsbolagen i regel tillstånd till att man använder dem till att förvara kontanter. Upp till 10 000 kronor i handkassan är normen för hur mycket man kan ha i brandsäkra dokumentskåp. De flesta dokumentskåp är utrustade med hyllor så man kan förvara pärmar, men det är inte så svårt att anpassa till andra sorters dokument om man så önskar. Andra har plats för hängmappar.

No Comments

Add your comment