Ergonomiska möbler bör vara en del av budgeten

Skarpa inlägg varje dag

Det talas som aldrig förr om ergonomiska möbler. Inte bara på arbetsplatsen men även i hemmet. Egentligen så är det ju läran om hur arbetsmiljön och allt som har med den att göra påverkar dig. Men eftersom allt fler jobbar hemifrån så har detta speciella möblemang spritt sig även dit. Och det finns ingen anledning till att inte ha en bra arbetsposition var du än befinner dig. 

Helt klart kan det bli dyrt om du ska byta ut alla möblerna på kontoret eller arbetsplatsen. Men det du får se på är att det lönar sig i det långa loppet. Gör det en del av din budget och se hur snabbt du kan klara av att ersätta gamla stolar med nya, fräscha och, framför allt, ergonomiska kontorsstolar. Stolarna är dock bara en del av det hela, det finns flera bra lösningar. 

När du sitter hela dagen

Det är onormalt att sitta ner hela dagen. Människan föds med ett behov av att röra på sig. Men dagens samhälle är uppbyggt på ett visst sätt och du måste anpassa dig. Ett sätt att motarbeta den stress din kropp upplever är genom att vara aktiv på din fritid. Motion och träning bör vara en naturlig del av ditt dagliga liv. Lite men ofta är ett motto som passar bra för många. Men du kan också tänka på hur du sitter på jobbet. Ergonomiska kontorsstolar hjälper dig sitta rätt. 

Nu för tiden så är det mindre om att sitta och mer om att stå. Allt fler skaffar höj-och sänkbara skrivbord så att de anställda kan variera sin ställning. Om du står upp en del av tiden så stärker du din rygg och benmuskler. En del har cyklar bredvid sina datorer. Ganska nytt, men något som helt säkert kommer att växa till sig. Samtidigt som du jobbar så bränner du kalorier, en extra bonus. 

Men när du talar om ergonomiska möbler så handlar det ofta om stolar och bord. Du ska kunna reglera din kontorsstol så att du sitter riktigt bekvämt, och så rätt som möjligt. Det kan innebära en stol utan ryggstöd ibland, eller en som är speciellt utformad för att passa en kvinnas kropp. Egentligen borde det vara en självklarhet att kunna ställa in både skrivbord och stol så de passar dig. Kiropraktor ger ergonomiska tips

Varför du behöver ergonomi

När du arbetar hela dagen är det viktigt att inte bli skadad. På vissa arbetsplatser är det obligatoriskt att ha skyddshjälm eller kläder som täcker hela din kropp. Ingen skulle drömma om att göra något där utan att ha all skyddsutrustning på sig. Men sedan ser du folk som sitter och jobbar på ett kontor hela dagen på möbler som inte är anpassade till den mänskliga kroppen. 

Musarmar och gamnackar är vanliga. Det låter roligt när du säger det men det handlar om smärtor. Folk har ont i ryggen och armarna, de orkar inte riktigt med att göra så mycket när de kommer hem från jobbet. Det är egentligen inte riktigt rätt. Du borde inte få värk av ditt arbete, och alla har behov av en mer eller mindre aktiv fritid. 

Så om du inte har en bra arbetsstation kan du försöka ta upp det med ledningen. Ifall du inte vill riskera att bli stämplad som en klagovisa så kanske du kan lämna in ett anonymt tips om vad allt fler företag gör. För de flesta verksamheter har äntligen insett att personalen är deras största resurs. Genom att satsa lite extra på sina medarbetare så har företaget en större chans att gå framåt. En del av budgeten öronmärks för ergonomiska kontorsmöbler

Ta hand om din personal

En resurs bör underhållas för att den ska fortsätta att vara till nytta. Det är självklart att hålla maskinerna rena och väl oljade. Men människor är precis likadan. Om du tar hand om din personal så jobbar de bättre, blir mer effektiva och produktiva. Det är nu inte den främsta anledning till att ta hand om dem. Men det är alltid bra att tänka på hur det lönar sig med en viss handling. Därför har många arbetsgivare börjat satsa lite extra på arbetsmiljön och den allmänna stämningen på jobbet. 

De lägger ner en hel del pengar på att skapa en god atmosfär. Arbetsmetoderna organiseras på ett sätt som ger alla mer ansvar och en chans att höras. Grupparbete har blivit normen, där alla har sin givna plats. På sina håll får hela företaget en bonus vid lyckad handel, för man menar att alla kugghjulen har bidragit till framgången. Möten hålls regelbundet där alla uppmuntras att säga vad de tycket. 

Sedan har det blivit vanligt med kickoffs eller andra aktiviteter. Företaget lägger ner en hel del pengar på att de anställda ska kunna mysa och göra olika saker tillsammans. Det har nämligen blivit allt mer uppenbart att du tjänar på det, förutom att det är en trevlig gest. Om dina medarbetare mår bra, både fysiskt och psykiskt, så minskar antalet sjukskrivningar och de kan istället koncentrera sig bättre på sina uppgifter. Som en del av det fysiska välbefinnandet bör du satsa på ergonomiska möbler. 

Ergonomi på arbetsplatsen

Bland det viktigaste du kan göra för dina anställda är att ge dem en bra arbetsstation. Även på kontor där säkerheten ju inte är en stor fråga så kan du bidra till hälsa och välbefinnande. De flesta föredrar nog att kunna sitta ordentligt och jobba istället för en del andra tilltag. Det är klart att alla gester och förmåner uppskattas eller har sin plats. Men budgeten bör först och främst inkludera ergonomiska lösningar. 

Ibland är det inte stora förändringar som behövs. En liten fotpall kan göra stor skillnad för någon som har korta ben. En ergonomisk musplatta eller tangentbord kan avlasta med något enormt. Men först bör du se på den stora bilden. Kontorsstolarna och skrivborden brukar vara bland det viktigaste. Gärna bord där de kan stå och jobba, för att avlasta rygg och armar lite extra. Fråga gärna en specialiserad firma om råd. De kan visa dig vad som finns och hur du kan göra din arbetsplats mer ergonomisk.

För det handlar om att anpassa möblerna till människan och inte tvärtom. Ta hänsyn till hur kroppen ser ut och fungerar, för att sedan göra det bästa av situationen. Det är klart att det kostar pengar, men det är det samma med allting. Du kan inte driva en verksamhet utan att lägga ut ganska stora summor. Men det du hela tiden försöker balansera är hur det lönar sig. Ergonomiska lösningar är inte ett slöseri med pengar utan en investering, och bör därför få en framstående plats i budgeten. 

No Comments

Add your comment