De bästa strategierna för att undvika stöld av företagshemligheter

Skarpa inlägg varje dag

98-6-1-strategi-undvika-stold-av-foretagshemligheter

Det lönar sig definitivt inte att sticka huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Cyberbrott är vanliga och stöld av företagshemligheter sker så gott som varje dag. det finns ingen anledning att tro att du är för liten och oansenlig för att tjuvarna ska hoppa över dig. Istället ska du göra allt du kan för att skydda din information från utomstående.

Till och med privatpersoner blir angripna varje dag. De kanske inte har några särskilda hemligheter som någon vill komma åt, men istället så förstör och vandaliserar de deras datasystem. Till och med barn har hört talas om datavirus och annat ont som kan förstöra din dator totalt. Samt föras vidare till alla dina vänner och bekanta för att fortsätta sin dödliga mission. Återigen så är det allra bäst att informera sig och vidta åtgärder för att ingen ska kunna komma in i datorerna.

Vanligt med brott i cybervärlden

Det är lätt att jobba på nätet. Du kommer åt all information och det är enkelt att kommunicera med andra. Men samtidigt så gör det dig sårbar, för det är en stor, allmän marknadsplats. För de skrupelfria är det inte alls svårt att finna verktyg för att bryta sig in i ett system eller skicka iväg virus. Det finns färdiga paket du kan beställa på just nätet för att komma igång med en brottslig bana. Om någon har just ditt företag som måltavla är det inte lätt att skydda sig. Men det går, bara du gör det på rätt sätt. Du kan läsa mer om brott och digital bevisning på: https://www.ibas.se/brott-digitala-bevis/ .

Ett ordentligt virusprogram, brandväggar och liknande tilltag är bara början. Sedan måste du skapa användarnamn och lösenord för de olika delarna. Och inte vilka lösenord som helst, de bör vara starka. För privatpersoner varnas det om och om igen för att ta barnens födelsedatum eller din adress som lösenord. Det kan vara jobbigt att komma ihåg eller hitta på alla dessa saker, men du måste ha ett bra skydd. För de som lagrar information i molnet är kryptering ytterligare ett sätt att göra information oåtkomlig. Mer information om stöld av företagshemligheter på:  https://www.ibas.se/stold-foretagshemligheter/.

98-6-2-skydda-information-forsvara-stold-av-hemligheter

Lägg upp en strategi

Det är viktigt för alla företag att regelbundet kontrollera hur pass säkert deras system egentligen är. Detta sker lättast genom att kontakta en firma som specialiserat sig på just detta. De är hackare, och duktiga sådana. Men istället för att använda sin skicklighet till att skada andra så gör de allt de kan för att se var ditt system är sårbart. Sedan kan de komma upp med bra förslag på hur du ska kunna åtgärda dessa svagheter. De bästa strategierna för att förhindra stöld av företagshemligheter finns att läsa på den här sidan i Internetworld.

Du kanske känner att en stor del av din värdefulla tid tas upp av att skydda dig mot intrång. Men det är så värt alla ansträngningar. Det räcker med ett litet virus för att hela ditt företag ska bli attackerat. Med större brott, där tjuvarna försöker komma åt din företagsinformation, har du ingen chans om du inte är förberedd.

Det är sant att de kan komma fram till vem som gjort intrånget eller stulit din information. Digital forensik är mycket utvecklad och ett område som verkligen växer. Men skadan kan redan vara skedd, så se till att skydda dig i förväg hellre än att ångra dig vid ett senare tillfälle. Vissa anser att man måste uppdatera lagen för att kunna komma åt brott som sker digitalt. Läs mer i den här artikeln från Svenska Dagbladet.

Det allra bästa skyddet

Förutom att lägga upp lösenord och kryptera din information så finns det annat som kan vara till hjälp. Bland annat kan det hjälpa att begränsa antalet personer som har tillgång till dessa lösenord. Det måste inte vara allmän kunskap utan det kan räcka med att folk vet det som angår dem. Inte för att du inte litar på dem, men ju färre som vet något desto säkrare är det.

Allt fler företag begränsar även det privata bruket av företagets datorer. På sina ställen har det varit flera virusattacker på måndagar. De har stoppats i tid, men man har undrat varför just denna dagen var så utsatt. Det visade sig att de anställdas barn hade använt datorerna under helgen för att ladda ner filmer och annat, ofta från sajter som inte var helt schyssta. När man började begränsa denna form av användande så sjönk även antalet virusattacker.

98-6-3-saker-uppkoppling-strategi-mot-stold

Inte bara skydd mot stöld

Det finns alltså många situationer där information kan försvinna. Dels genom stöld och virus, men också på grund av rena misstag. Det är så lätt att klicka på fel knapp. Trots att det ofta är flera olika stadier för att radera information så kan det ske. Ibland är det också hårdvaran som blir förstörd. Allt detta gör att du måste vara förberedd på det värsta.

Det är ungefär som en vanlig försäkring. Man hoppas på att ingenting ska hända, men är ändå förberedd på att något skulle kunna ske. Det är en fråga om att vara väl rustad, att tänka på precis allt. Alla dessa program och skydd är en liten del av försäkringen, eller ibland en ganska stor del av den. Det gör att du kan slippa gå omkring och vara rädd för att något ska hända.

Skydda ditt företag på bästa sätt

Se därför till att dina virusprogram är uppdaterade och att allting fungerar. Ge dina medarbetare klara instruktioner om hur de ska använda era datorer och vad som gäller på företaget. Förklara gärna varför och hur viktigt det är att skydda er mot informationsstöld.

Om någon begår ett misstag och information raderas av misstag så går det dock att få den tillbaka. Det är även möjligt att spåra eventuella läckor och stölder, så att du kan sätta ett stopp för det och finna den skyldige. Så håll dig till de allra bästa strategierna för att inte bli ett offer för stöld av företagsinformation. Kontrollera ofta att ditt skydd fungerar och att alla vet vad som förväntas av dem.

No Comments

Add your comment