De bästa sightseeingpärlorna i Stockholm 

Skarpa inlägg varje dag

Varje år är det miljontals turister som väljer Stockholm som destination. Det beräknas att runt 14 miljoner övernattar under sitt besök. Vissa sommardagar kan du lättare förstå de här siffrorna, speciellt om du tar dig en promenad i Gamla stan. Många bara älskar känslan av metropol som alstras av alla besökare. Helt klart finns det vissa måsten när du kommer till Stockholm. Men det finns också flera härliga, undangömda pärlor att utforska.

De flesta turisterna kommer från Tyskland, USA och Storbritannien. Men även många svenskar söker sig till nya resmål inom landet. Stockholm har alltid varit en höjdpunkt, bland annat för att det finns så fantastiskt mycket att se och uppleva här. Alla har sina egna mål och önskningar inför ett besök. En del vill uppleva stadens historia, som är nära sammanflätad med kulturen. Andra vill ha en mysig semester med god mat och dryck. Alla kan få som de vill. Sveriges huvudstad har mycket att erbjuda.

Se sig om i Stockholm

Det finns flera sätt att ta sig runt i Stockholm. Den offentliga transporten är väl utvecklad och det kostar inte så mycket att köpa en dags- eller veckobiljett. Du kan hoppa på och av som du vill, eller ta tunnelbanan ut till de ställen du vill besöka. Inne i city kan du också promenera till flera intressanta ställen. På en dag kan du lätt klara av Hötorget till Slussen och Södermalm, via Gamla stan. Kungsträdgården ligger inte så långt därifrån, så det är mest en fråga om att planera.

Ett trevligt alternativ är en sightseeingtur. En härlig turistbåt med personlig touch. Det är inte var dag som du kan åka både buss och båt, utan att ens stiga av. Stockholm har förändrats och det här är definitivt en av de många sightseeingpärlor som du inte får missa. Det kan också vara en rolig sak för en grupp eller fest. Du kan nämligen hyra hela amfibiebussen. Nästa gång det är dags för kickoff bör den kanske läggas till huvudstaden. Åk båtbuss i Stockholm med Ocean Bus och få en dag du sent kommer att glömma.

Den allra bästa semestern

Vad du ska försöka hinna med på semestern är ett ganska personligt beslut. Om du inte tror att du kommer att återvända inom en snar framtid kanske du vill försöka hinna med så mycket som möjligt. Men om du bor i landet och troligtvis kommer att kunna besöka Stockholm igen så kan du med fördel prioritera det du känner för just nu.

Men det är viktigt att vara flexibel. Många vill ha något annorlunda att uppleva när det är varmt ute. Läs mer i den här artikeln i StockholmDirekt. Om det är riktigt soligt kan det vara bättre att använda dina semesterdagar till att bada. Speciellt om du har barn, men alla trivs med lite extra värme. Fast det kan också regna under semestern, och då är det bra med alla museer som finns runt om i staden.

Sedan har du kultur i annan form, med konserter och uppträdanden. Se på kalendern om det är något evenemang på gång. När gatorna fylls av folk, gatumusikanter och matvagnar så blir det en härlig stämning. På sommaren har du den känslan ändå, många tycker om att flanera runt gator och torg när kvällarna är ljumma och ljusa.

Utforska Stockholm riktigt ordentligt

Det är inte bara fanatiker som gör en lista innan de reser bort någonstans. När det finns ett sådant enormt utbud av saker att se och uppleva kan du lätt missa något utan lite planering. Samtidigt så är det inte hugget i sten, ge dig själv lite utrymme för att improvisera. Du kanske träffar någon trevlig person och vill sitta kvar lite extra länge på det där fiket. Eller så har inte familjen lust att gå till en viss sevärdhet utan föredrar en annan.

Aftonbladet skriver här om sightseeingpärlor i Stockholm. Det kan verkligen löna sig att läsa på lite innan du åker någonstans. Se vad andra rekommenderar och vad som du kanske kan tycka är trevligt. De större sevärdheterna känner de flesta till. Men de små fiken eller museerna som ligger på en tvärgata kan du behöva hjälp med att hitta fram till.

Naturligtvis har alla sina egna intressen. Om du tycker om konst kan gallerierna ge dig allt du önskar. Stockholm har också en enastående natur. Det är inte i alla huvudstäder du kan stå och fiska, och även äta det du fångar. Eller så kan du åka ut med båtarna, ta en kväll med musik och räkor. Istället för att ta bussen till Djurgården så tar du bara färjan. För att inte glömma alla de vackra parkerna som är som gjorda för en stillsam promenad.

Vad du kan se i Stockholm

Både Drottningholm och det Kungliga slottet hör till några av favoriterna. Sommartid är Kungsan också full av liv nästan hela dygnet runt. Du har många bra restauranger och krogar i centrum. Både god svensk husmanskost och det etniska köket som är väl representerat med rätter från så gott hela världen. Dramaten, Operan och Konserthuset har ett varierat program så att du alltid kan njuta av något speciellt.

Sedan ligger hela skärgården för dina fötter. En del skaffar ett speciellt resekort där de kan hoppa runt på de olika öarna. Antingen stannar du på vandrarhem och kommer inte tillbaka till fastlandet förrän semestern är slut. Eller så kan du göra dagsturer emellan all annan sightseeing. Till och med på vintern så lockar havet med skridskoåkning.

Samma sak kan du göra med bussar och tåg. För en billig penning kan du komma ut till alla de fina sevärdheter som Stockholm är känt för. Staden har ju vuxit till sig på bredden istället för på höjden. Detta är en del av dess charm. Du kan fortfarande se fina villaområden i Stockholmsförorterna, som bara ligger några minuter från centrum. Stadsplaneringen har gjort allt de kan för att bevara den lilla stadens atmosfär med en storstads alla fördelar.

Ett intressant och givande besök

Det kan ta flera år att utforska en stad riktigt ordentligt. Sedan måste du börja om från början eftersom den hela tiden utvecklas. Helt klart finns det vissa saker som du kanske inte måste se varje gång. Men en del har sina speciella ställen som de inte vill missa för allt i världen. En bokälskare tröttnar aldrig på Kungliga biblioteket som ligger i Humlegården. Eller så är det Naturhistoriska riksmuseet som du vallfärdar till.

Men sedan är det kul att kolla upp alla de nya matställen som kommit sedan sist. Trenden nu är att njuta av livet och inte stressa så mycket. Det kanske låter som en motsägelse när du tänker på en storstad. Men Stockholm har lyckats bra med balansgången mellan jobb och nöje.

No Comments

Add your comment