Därför väljer rekordmånga kvinnor juristyrket

Skarpa inlägg varje dag

Det är inte lätt att bli advokat. Du måste plugga en hel del för att sedan lyckas använda det i praktiken. Som så många andra yrken kan det vara dubbelt så hårt för en kvinna. Traditionellt sett så anses det inte vara allt för kvinnligt när du står på dig eller kan din sak. Egenskaper som kännetecknar en duktig jurist. Trots detta så väljer rekordmånga kvinnor juristyrket. Och de har visat sig vara mycket bra på det.

Att ett yrke blivit dominerande manligt eller kvinnligt kan ha olika anledningar. Men vad som visat sig de senaste decennierna när världen utvecklats lite mer är att det ofta är en fråga om intresse. Män kan vara utmärkta sjuksköterskor, och kvinnor passar bra som jurister. Det viktiga här är att du hittar en inriktning som du kan trivas med. Många anser att det är en rättighet att få syssla med intressanta saker.

Jobba som jurist

Innan du bestämmer dig ör vad du ska plugga kan det vara bra att skaffa lite extra information. Prata gärna med någon som jobbat inom yrket en stund. Om du är tjej och funderar på att bli jurist kan du gärna kontakta en kvinnlig advokat. Men framför allt så gäller det att ha ett intresse för ämnet. Att vara villig att offra din tid och energi under några år för att skaffa den rätta utbildningen. Läs mer på Vimeo.

Inom varje yrke finns det sedan ytterligare specialiseringar du kan göra. En jurist kan jobba med allmänna frågor. Sedan finns det fastighetsjuridik, skilsmässor, samt flera andra mer koncentrerade inriktningar. Det öppnar en mängd med möjligheter som du kan ha i åtanke. Först kanske du vill få tillräckligt med generell kunskap innan du börjar med en viss specialitet. Mer om Rives arbete finns på https://www.youtube.com/watch?v=QGxKTsfDDy4.

Juridik- ett framtidsyrke?

Det är ganska uppenbart att världen bara blir mer och mer komplicerad. Nya lagar tillkommer hela tiden, bland annat för att det öppnas nya situationer. Internet och allt som hör samman med datorer har lett till en helt ny avdelning, som dock redan börjar få behov av uppdateringar. Helt klart kommer behovet av jurister att öka, speciellt inom vissa områden.

Så riskerar juniora jurister att konkurreras ut av datorer. Läs mer i den här artikeln i Realtid. Vissa uppgifter utförs redan av datorer, bland annat inspektionen av kontrakt. Men ingen tror att en robot kan ersätta riktiga människor. Särskilt inte inom ett så pass komplext område som lag och juridik. Därför kan det med eftertryck påstås att det verkligen är ett framtidsyrke.

Kvinnor passar som advokater

Du måste inte vara tuff och hård bara för att du är advokat. Det är klart att vissa situationer kräver att du har is i magen. Att du kan lagen på dina fem fingrar och att du kanske har en förmåga att uttrycka dig väl med ord. Men det är inte det samma som att vara hård. Tvärtom kan det ofta vara en fördel med kvinnans list och vänliga leende. Det får alla att slappna av. Dina klienter mår bra av det och dina motståndare sänker garden.

Realtid skriver här om att rekordmånga kvinnor väljer juristyrket. Det ligger något bakom denna trend. Troligtvis så är detta ett yrke som hamnat lite på efterkälken. Nu börjar suget efter kvinnliga jurister att göra sig känt. Det finns ett vakuum som ska fyllas, vilket innebär att det är gott om plats för många nya advokater.

Viktigt med duktiga jurister

Det finns flera tillfällen när en bra advokat kan göra stor skillnad. Dels för sina klienter, för om de ska vinna ett fall kan ofta bero mycket på vem som presenterar det. Det är inte alltid som något är solklart, för då skulle du ju inte heller behöva hjälp av en advokat. Istället kräver situationen någon som kan tyda lagen och se vilka regler som ska tillämpas.

Dagens Juridik skriver i en artikel om att jurister vill ha oberoende utredningar kring polisens agerande vid skjutningar. Här kan en bra jurist se till att oskyldiga personer får upprättning eller att polisens agerande understryks. Poängen är ofta att det ska vara en oberoende utredning med någon som inte har någon koppling till fallet. Varken på polisens sida eller offrets.

Vikten av jurister

Det är alltså ganska solklart att bra jurister har en viktig plats att fylla i samhället. Vare sig de är manliga eller kvinnliga så måste de kunna lagen utan och innan. Veta var de ska leta efter fördjupningar och ha en förmåga att resonera. Om de sedan kan stå på sig och argumentera för det de anser är rätt så har du allt du behöver.

Många vänder sig till en advokat för att skydda sig mot eventuella problem. Du ser till att någon som kan lagen läser igenom eller upprättar ditt avtal innan du skriver under. Vid en separation eller skilsmässa kan du behöva hjälp från en person som känner till alla dina rättigheter men också varnar dig för dina skyldigheter.

Andra situationer inkluderar böter eller påbud från myndigheterna som du anser är fel. Det är inte lätt att klara av en kamp mot dem, i alla fall inte utan en bra jurist. Varje dag uppstår det problem eller fall där en jurist kan göra stor nytta. Både enskilda privatpersoner och stora företag anlitar dem. Oavsett hur stora dina affärer eller frågeställningar är så vill du ha konkreta och korrekta svar. Välj därför din advokat med omsorg, det lönar sig flera gånger om.

No Comments

Add your comment